Na hlavný obsah

Harmincnyolc fős rendőri csoport indult magyarországi szolgálatra

A szlovák rendőrök a magyar-szerb határ védelmében segédkeznek magyar kollégáiknak.

Foto: TASR

Szlovákia új, 38 fős rendőrcsoportot küldött Magyarországra, amelynek tagjai a magyar-szerb határ védelmében segédkeznek, amely a schengeni övezet külső határaként fokozott illegális migrációval szembesül. A rendőrség tagjait január 9-én, hétfőn Roman Mikulec belügyminiszter és a rendőrség vezetésének kísérte ki Pozsonyban.

Szlovákia emellett december végén a Frontex keretében 30 rendőrt küldött a Nyugat-Balkán térségébe, Szerbiába és Romániába.

„A külső schengeni határ védelme sokkal hatékonyabb óvintézkedés, mint az ellenőrzések bevetése az Európai Unión belüli belső határokon, amit már régóta állítunk“ – mondta Roman Mikulec belügyminiszter.

Ebből az okból kifolyólag a rendőrség már októberben külföldi egységet küldött ki, hogy segítsen Magyarországnak megbirkózni a nyugat-balkáni migrációs nyomással. Az első, 39 fős szlovák rendőri csoport október 20-tól december 20-ig dolgozott Magyarországon. „A szlovák rendőrök küldetése sikeres volt. A magyar kollégákkal együttműködve több száz migránst és több tucat csempészt vettek őrizetbe. Munkájukat magyar oldalról is pozitívan értékelték” – tette hozzá a belügyminiszter.

Az új rotáció február végéig szolgál majd Magyarországon. Feladata a határ őrzése és a magyar kollégákkal közös csapatokban végzett járőrözés lesz Kiskunhalas város térségében, a szerb-magyar határon lévő védőkerítéstől kezdődően az ország belterületének irányában. Mindemellett a magyar fél mindenkori működési szükségleteinek megfelelően egyéb feladatokat is ellát majd. Roman Mikulec belügyminiszter egyúttal megerősítette, hogy a rendőrség tagjainak magyarországi működését szükség esetén meghosszabbítják.

(Pátria Rádió)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban