Na hlavný obsah

A cseh és a szlovák kormányfő volt az RTVS vasárnapi politikai vitaműsorának a vendége

A két miniszterelnök az ukrajnai háború kapcsán egyetértett abban, hogy a konfliktusnak Ukrajna győzelmével kell véget érnie.

A cseh és a szlovák kormányfő volt az RTVS vasárnapi politikai vitaműsorának a vendége
Foto: TASR/Jakub Kotian

Csehországban senki sem Szlovákia, hanem az illegális migráció ellen bevezetett lépésként fogta fel az ideiglenesen visszaállított határellenőrzést, mondta Petr Fiala cseh miniszterelnök az RTVS 5 perc múlva 12 című politikai vitaműsorában.

Csehország a lakossághoz viszonyítva az uniós országok közül a legtöbb ukrajnai menekültet fogadta be, így már nem bírt volna el a Szíriából érkező bevándorlók okozta terhekkel, tette hozzá. Fiala mellett Eduard Heger megbízott szlovák kormányfő is a műsor vendége volt, aki megismételte, hogy Szlovákiának nincs lehetősége a teljes magyar határszakasz szigorú ellenőrzésére, de a járőrözést megerősítették a magyar-szerb határon.

A két miniszterelnök az ukrajnai háború kapcsán egyetértett abban, hogy a konfliktusnak Ukrajna győzelmével kell véget érnie. Fiala szerint a Nyugat kötelessége teljes támogatást nyújtani Ukrajnának, mert brutáli háború folyik ellene.

A cseh kormányfő annak a véleményének adott hangot, hogy Oroszország nem számolt az ukránok állhatatosságával és az Európai Unió egységével. Eduar Heger leszögezte, hogy Ukrajnának győznie kell, mert nem lehet arra számítani, hogy Oroszország nem támad meg más országokat is.

(RTVS)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban