Na hlavný obsah

Vučić a a tiltakozások leállítására szólította fel a koszovói szerbeket

Aleksandar Vučić szerb elnök a pristinai kormány elleni tiltakozások leállítására szólította fel a koszovói szerbeket, és arról biztosította őket, hogy nem lesz részük üldöztetésben tiltakozó akcióik miatt - közölte Petar Petković, a szerb kormány Koszovó ügyeivel foglalkozó hivatalának vezetője szerdán.

Vučić a a tiltakozások leállítására szólította fel a koszovói szerbeket
Aleksandar Vučić, szerb elnök. Foto: TASR/AP

„Biztosítékokat kaptunk az Egyesült Államoktól és az Európai Uniótól, hogy nem fognak üldözni vagy letartóztatni egyetlen koszovói szerbet sem, aki részt vett a tiltakozásokban és barikádok állításában” – mondta Petković sajtótájékoztatón.

Koszovó, Szerbia déli tartománya 2008-ban egyoldalúan kinyilvánította függetlenségét, de Szerbia és a koszovói szerbek nem ismerik el ezt, és továbbra is a Szerbia által kibocsátott rendszámtáblákat használják. Szerbia és Koszovó viszályában az Egyesült Államok és az Európai Unió próbál közvetíteni.

„Arra is garanciákat kaptunk, hogy a koszovói biztonsági erők nem fognak a szerb többségű észak-koszovói területekre belépni a Koszovóban állomásozó nemzetközi békefenntartó erő (KFOR) parancsnokának és képviselőinek hozzájárulása nélkül” – mondta Petković.

Az észak-koszovói szerbek harmadik hete állítanak útblokádokat és barikádokat, tiltakozásul Dejan Pantić volt koszovói szerb rendőr letartóztatása miatt.

(mti)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban