Na hlavný obsah

Az ukrajnai háború nem közömbös Szlovákia számára

Szlovákia ezúttal a humanitárius HUB-on keresztül további segélyt küld.

Az ukrajnai háború nem közömbös Szlovákia számára
Foto: TASR

A téliesítés folyamatában – az ukrán lakosságnak a kritikus téli időszak átvészelését segítő hivatalos humanitárius segítségnyújtás – több minisztérium vett részt a Szlovák Köztársaság Kormányhivatalával és a Szlovák Köztársaság Külügyi és Európai Ügyek Minisztériumával együttműködve.

„A háború sújtotta Ukrajna ezekben a hetekben az ukrán infrastruktúra elleni orosz rakétatámadások miatt kialakult energiaválsággal is küzd. Több mint tízmillió ukránnak nincs hozzáférése vízhez, áramhoz vagy fűtéshez. Szlovákia úgy döntött, hogy anyagi segítséget küld az ukránoknak a téli hónapok átvészelésére” – mondta Eduard Heger szlovák miniszterelnök.

A Szlovákia által biztosított anyagi és technikai felszerelés megfelel az ukrán állami hatóságok által közvetlenül meghatározott követelményeknek. Ezért az áramfejlesztőkön kívül a támogatás magában foglalja például a gyermekeknek szánt meleg ruházatot, zoknikat, takarókat, papucsokat is. „A segély első részét 119 benzinüzemű elektromos generátor formájában december 7-én adták át az Ukrán Állami Katasztrófavédelmi Szolgálat kárpátaljai főosztályának” – közölte Roman Mikulec belügyminiszter.

A segítségnyújtásban részt vett a Szlovák Köztársaság Fegyveres Erőinek Ökumenikus Lelkipásztori Szolgálata és a katonai ordinariátus a Védelmi Minisztérium fennhatósága alatt. „Anyagi segítséget nyújtott és koordinálta 170 segélyhely létrehozását a leginkább érintett, áram és fűtés nélküli területeken” – magyarázta Jaroslav Naď, a Szlovák Köztársaság védelmi minisztere. A segély címzettje az ukrán görögkatolikus egyház, amely saját eszközeivel biztosítja a humanitárius segélyek szállítását és az ukrán ortodox egyházzal együttműködve a humanitárius segélyek szétosztását Ukrajna területén.

A téliesítési támogatás egy másik részét a tervek szerint a jövő héten küldik ki. Az ukrajnai téliesítési projektre előirányzott teljes összeg 2,5 millió euró.

„A múlt héten a Szlovák Nemzetközi Fejlesztési Együttműködési Ügynökség a SlovakAID márkanév alatt újabb humanitárius felhívást tett közzé az Ukrajna elleni orosz agresszió által érintett, kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek alapvető életszükségleteinek biztosítására, összesen 1 millió euró értékben. Ezenkívül az új év után tervezzük, hogy több mint 320 000 euró értékben felhívást teszünk közzé a szlovák-ukrán üzleti partnerségek támogatására. Ez a 2022 tavaszán kiadott felhívás folytatása, amelynek keretében már négy humanitárius projektet valósítottak meg Ukrajnában 1,3 millió euró értékben a Szlovák Katolikus Karitász, a Man in Peril, az ADRA és a Step-In együttműködésével” – mondta Rastislav Káčer külügyminiszter.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban