Na hlavný obsah

Matovič szerint az SaS és a PS csatlakozott a fasisztákhoz, Pellegrini pedig végül a maffiával tart

Az OĽaNO elnöke halottnak tartja az SaS-t. Szerinte a Smer-SD, a Hlas-SD és a Republika paktumot kötöttek a választási rendszer módosításáról.

Matovič szerint az SaS és a PS csatlakozott a fasisztákhoz, Pellegrini pedig végül a maffiával tart
Foto: TASR

Szlovákiában kezdetét veszi a választási kampány – mondta sajtótájékoztatón az OĽaNO elnöke, Igor Matovič miután a parlament megvonta a bizalmat az Eduard Heger vezette kormánytól. Matovič óva int a választási rendszer megváltoztatásától, ami szerinte a parlamenti választások kulcsfontosságú témája lesz.

Hozzátette: az SaS és a parlamenten kívüli Progresívne Slovensko a bizalmatlansági indítványról szóló szavazás során tanúsított állásfoglalásukkal csatlakoztak a maffiához és a fasisztákhoz. Egyúttal kifejtette, örül, hogy végül mégsem mondott le pénzügyminiszteri posztjáról.

Matovič a demokrácia végére figyelmeztetett. „Kemény választási kampány kezdődik“ – mondta. Állítja, a Smer-SD, a Hlas-SD és a Republika a választási rendszer megváltoztatásáról állapodtak meg. Matovič szerint, ha hatalomra kerülnek, az első törvény, amelyet módosítanak, a választási törvény lesz. Szerinte vegyes választási rendszert akarnak majd bevezetni, vagyis a képviselők egy részét régiók szerint választják majd, ami ezen pártok szempontjából előnyös lesz.

Úgy látja, ez a demokrácia végéhez vezető út. „Ha nem sikerül felébresztenünk a demokratákat, akkor elveszítjük a demokráciát“ – mondta, hozzátéve, hogy ha a demokratikus választó nem megy el szavazni, akkor csupán a demokratikus választások paródiájának leszünk szemtanúi.

Szerinte a PS-nek és az SaS-nek nem szabad a Hlas-SD-vel közös kormányról álmodoznia. „Pellegrini végül a maffiával fog tartani“ – mondta a Hlas-SD vezetőjére, Peter Pellegrinire utalva Matovič.

Matovič a szavazás után halottnak tartja az SaS-t. Véleménye szerint a demokratikus választópolgár nem szavazhat rá. Egyúttal hozzátette: bizonyítékai vannak arra, hogy az SaS elnök, Richard Sulík korrumpálódott és azokat a kampány során akarja közzétenni. Egyben állítja, hogy a kormány bukására szavazó Ján Krošlák korábban azt akarta tőle, hogy rendőröket vesztegessen meg. Matovič szerint a PS-nek és az SaS-nek ennek ellenére nem okozott gondot szövetkezni vele.

A pénzügyminiszter meghiúsult lemondásának körülményeit is tisztázta. „Amikor láttam, hogy valószínűleg nincs más út, a miniszterelnök és Richard Sulík jelenlétében azt mondtam, hogy azonnali hatállyal hajlandó vagyok lemondani. Hallani akartam az SaS álláspontját, hogy kormányon tarják-e a kabinetet“ – magyarázta a pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy Eduard Heger miniszterelnöktől végül az a válasz érkezett, hogy Sulík nem képes szavatolni, hogy a sorsdöntő szavazás során pártja képviselői miként foglalnak majd állást.

„Beadtam a felmondásomat, és kértem a másolatot” – írta le a történteket Matovič. Ekkor elmondása szerint kapott egy telefonhívást, ami meggyőzte arról, hogy mégse mondjon le, mert mint fogalmazott: „a harcosok nem hódolnak be a maffiának“. Matovič tagadta, hogy felmondását kitépte volna az elnöki hivatal egyik alkalmazottjának kezéből, egyben sajnálja Zuzana Čaputová köztársasági elnök ezzel kapcsolatos nyilatkozatát. Elismerte, hogy ez szokatlan volt.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban