Na hlavný obsah

Bizonytalan a kormány sorsa a sorsdöntő szavazás előtt

Csütörtökön 17 óra után szavaz a parlament az SaS által benyújtott kormány elleni bizalmatlansági indítványról.

Foto: Sora Shimazaki

Csütörtökön 17 óra után szavaz a parlament az SaS által benyújtott kormány elleni bizalmatlansági indítványról.

Ha a képviselők a Heger-kormány menesztése mellett szavaznak, akkor várhatóan a jövő év elején, vagy legkésőbb szeptemberben előrehozott parlamenti választásokat tartanak Szlovákiában.

Zuzana Čaputová köztársasági elnöknek egy ilyen helyzetben átmenetileg meg kellene bíznia valakit az ország irányításával. Az államfő Eduard Heger miniszterelnökkel való kedd délutáni találkozóját követően kijelentette, a kormányválság bármilyen formában történő megoldása jelenleg a törvényhozás, illetve a kormány kezében van. „Természetesen készen állok élni hatásköreimmel, ha elérkezik az idő“ – mondta Čaputová, hozzátéve, hogy egy hivatalnokkormány kinevezését végső megoldásnak tekinti.

Milan Krajniak munkaügyi miniszter, a Sme rodina alelnöke szerint a legfontosabb, hogy olyan megállapodás szülessen, hogy el tudják fogadni a jövő évi költségvetést, és ki lehessen fizetni az energiatámogatást.

Krajniak elfogadhatónak tartaná, hogy ezért cserébe előrehozott választásokat tartsanak. Sajtóinformációk szerint egyébként épp ez a legvalószínűbb forgatókönyv.

Az ĽSNS listáján a parlamentbe jutott Tomáš Taraba, Štefan Kuffa és Filip Kuffa jelezte, bizalmat szavaz a kormánynak, ha megegyeznek az előrehozott választás időpontjában.

Juraj Šeliga, a Za ľudí alelnöke azonban elutasítja az egyezkedést Tarabáékkal. Šeliga Jana Žitňanská, Ján Mičovský és Martin Klus képviselőkkel együtt a kormány átalakítását, és az SaS-el való egyeszséget részesíti előnyben.

Az OĽaNO a kérdésben megosztott, már csak amiatt is, mert egy ilyen egyeszséghez mindenképp távoznia kellene a pénzügyminszteri posztról a párt elnökének, Igor Matovičnak. Ráadásul az SaS azt hangoztatja, hogy már ez sem elég, a párt képviselői csütörtökön mindenképp a kormány menesztése mellett szavaznak. Maga Matovič a helyzetet szokásához híven facebook-csatornáján kommentálta. Annyit írt: „Jó lesz, ne féljetek.”

Felmerült annak a lehetősége is, hogy Eduard Heger miniszterelnök még a kormány leváltásáról szóló parlamenti szavazás előtt lemond. Ezzel a lépéssel a kabinet abban az esetben is megtarthatná jogkörét, ha a parlament megszavazza a kormány bukását.

(TASR, újszó)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban