Na hlavný obsah

Dagad az EU-s korrupciós botrány

Már Horvátországba is mehetünk útlevél nélkül, Romániába és Bulgáriába azonban továbbra sem, vitákat szült a schengeni térség bővítése. Az Európai Tanács utolsóként, de jóváhagyta a magyar helyreállítási tervet is, és a gyanú szerint a futball-világbajnokságot rendező Katar uniós törvényhozót korrumpálhatott.

Dagad az EU-s korrupciós botrány
Foto: (AP Photo/Jean-Francois Badias)

Belga ügyészségi forrásokra szerint, vizsgálati fogságba helyezték Eva Kaili görög szocialista európai parlamenti képviselőt és további három gyanúsítottat. Von Der Leyen szerint Kaili bünösségétől többek között az európai állampolgárok EP-be vetett bizalma is függ, éppen ezért nagyon súlyos ügyről van szó.

Az Európai Tanács utolsóként, de jóváhagyta a magyar helyreállítási tervet is, a folyósítás feltételeiből azonban nem engedett, a pénz nem lesz ingyen. A magyar kormány végül mégis belement abba, hogy a közös uniós adósságvállalási megoldáson keresztül támogatja Ukrajnát és azt is elfogadta a csatlakozást a globális minimumadó második pilléréhez.

Cserébe a tagállamok elfogadták a magyar helyreállítási tervet, illetve 65%-ról 55%-ra csökkentették a felfüggeszteni javasolt arányt a három érintett magyar Operatív Programban. Mintegy 6,3 milliárd eurónyi felzárkóztatási forrás be addig, amíg a 17 féle közbeszerzési és korrupcióellenes intézkedést maradéktalanul teljesíti a magyar kormány. 11 konkrét pontban ugyanis még mindig hiányosságokat és gyengeségeket talált a Bizottság a múlt pénteki értékelésében.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban