Na hlavný obsah

A belpolitikai helyzetről beszélt a miniszterelnökkel a köztársasági elnök

Zuzana Čaputová szükség esetén kész élni hatásköreivel, de hangsúlyozta, egy hivatalnokkormány felállítása ilyen rövid időre komoly feladat.

Foto: TASR/Jaroslav Novák

December 13-án, kedden délután Zuzana Čaputová államfő találkozott Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnökkel és megvitatták a jelenlegi belpolitikai helyzet alakulását – tájékoztatott az elnök szóvivője, Martin Strižinec.

A parlamenti képviselők december 13-án a kormánnyal szembeni bizalmatlansági indítványáról esedékes szavazást december 15-e, csütörtök 17 órára halasztották.

A köztársasági elnök ezt követően kijelentette, alapos figyelmet szentel a parlamenti történéseknek, egyúttal hangsúlyozva, hogy a kormányválság bármilyen formában történő megoldása jelenleg a törvényhozás, illetve a kormány kezében van.

„Természetesen készen állok élni hatásköreimmel, ha elérkezik az idő“ – tette hozzá Zuzana Čaputová, kiemelve, hogy meglátása szerint Szlovákiának nyugalomra, valamint egy stabil, működőképes kormányra van szüksége.

Az elnök egy hivatalnokkormány kinevezését végső megoldásnak tekinti. Mint mondta, nem egyszerű ilyen rövid időre szakértőket felsorakoztatni, mivel egy hivatalnokkormány rendszerint az előrehozott választásokig kap megbízatást. Szerinte a hivatalnokkormány egyben a válsághelyzetek idején történő politikai felelősségvállalás eszköze.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban