Na hlavný obsah

Csütörtökön döntennek a Heger-kormány sorsáról

A halasztást az OĽaNO frakcióvezetője, Michal Šipoš javasolta. A kormány bukásáról eredetileg december 13-án, 11 órakor szavazott volna a plénum.

Csütörtökön döntennek a Heger-kormány sorsáról
Roman Mikulec, Igor Matovič és Eduard Heger Foto: TASR

Elfogadta a parlament kedden Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetőjének arra vonatkozó javaslatát, hogy a kabinet bukásáról szóló szavazást halasszák el csütörtök délutánra. A képviselők közül végül 77-en szavaztak a halasztása mellett.

A bizalmatlansági indítványról eredetileg 11 órakor kellett volna dönteniük a honatyáknak, de a délelőtt folyamán félórás szünetről határoztak a képviselők, így összeültek a frakciók. Az első halasztást követően 11 óra 47 perckor kellett volna ismét szavazniuk a képviselőknek, ám végül ez is elmaradt.

A szavazás előtt nem sokkal lépett ki a Sme rodina frakciójából Martin Borguľa és Ján Krošlák, akik mindketten a kormány bukását támogatják.

Peter Pellegrini (Hlas-SD, frakció nélkül) előzőleg közölte, a kormánykoalíció megpróbálkozik a kormányról szóló bizalmi szavazás elhalasztásával, hozzátéve, hogy a parlamentben terjedő információk szerint elő is készítették az ezzel kapcsolatos ügyrendi javaslatot.

Javaslatát Michal Šipoš azzal indokolta, hogy teret kell biztosítani a válság megoldásával, így a választások lehetőségével kapcsolatos tárgyalásoknak is.

A vonatkozó ügyrendi javaslatot a törvényhozás végül el is fogadta, így a képviselők csak december 15-én, csütörtökön 17 órakor döntenek majd a kormány sorsa felől. A parlament folyamatban lévő ülését a szóban forgó szavazásig berekesztették.

(új szó, denníkn)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban