Na hlavný obsah

Átadták Oslóban az idei Nobel-békedíjakat

A Nobel-békedíj orosz nyertesének az orosz vezetés azt üzente, hogy ne vegye át a díjat, de a Memorial emberi jogi szervezet nem engedelmeskedett a politikai nyomásnak.

Átadták Oslóban az idei Nobel-békedíjakat
Foto: TASR

A világ legjelentősebb politikai kitüntetését a betiltott orosz Memorial emberi jogi szervezet, a kijevi Polgári Szabadságjogok Központja (CCL) és a bebörtönzött belarusz emberi jogi ügyvéd, Alesz Bjaljacki, a Vjaszna (Tavasz) emberi jogi szervezet alapítója kapta.

A Nobel-békedíjat idén Alesz Bjaljacki fehérorosz aktivista, az orosz Memorial emberi jogvédő szervezet és az ukrán Polgári Szabadságjogok Központja kapták.

A CCL elnöke, Olekszandra Matvijcsuk és a Memorial vezetője, Jan Racsinszkij személyesen vehette át a kitüntetéseket és okleveleket. A másfél éve börtönben ülő Alesz Bjaljackinak a hatóságok nem engedélyezték a részvételt az ünnepségen. Őt felesége, Natalja Pincsuk képviselte.

Három amerikai kutató Ben S. Bernanke, Douglas W. Diamond és Philip H. Dybvig a bankok szerepének és pénzügyi krízishelyzetek kutatásáért részesül a közgazdasági Nobel-díjban.

Idén az irodalmi Nobel-díjat Annie Ernaux francia író vehette át. Annie Ernaux állhatatosan és különböző nézőpontokból vizsgálja a nemek, nyelvek és társadalmi osztályok szempontjából erős egyenlőtlenségek jellemezte életet – hangsúlyozta a szerzőt bemutatva Anders Olsson, a Nobel-bizottság elnöke.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban