Na hlavný obsah

A Time magazin Zelenszkij ukrán elnököt választotta az év emberének

Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt és az „ukrán nép lelkét” választotta az év emberének a Time magazin.

A Time magazin Zelenszkij ukrán elnököt választotta az év emberének

Zelenszkij 2018-ban lépett a politikai porondra, szinte egyensen a filmvászonról. Zelenszkij ugyan a választás első fordulójában még nem szerzett abszolút többséget, de 30,24%-os eredménnyel az élen végzett. A 2019. április 21-i második fordulóban pedig a szavazatok 73%-át szerezte meg Porosenko 25%-ával szemben, így megválasztották Ukrajna elnökévé. A háborút megelőzöen az ukrán elnök népszerűsége nem volt különösen kiemelkedő.

A magazin szerint a pusztító orosz invázióval szemben tanúsított bátor ellenállásával lelkesítette az ukránokat és elnyerte a világ tiszteletet. Nem volt hajlandó elhagyni Kijevet a háború kezdetén, amikor a fővárost bombázták, az egykori színész a fővárosból sugárzott adásokban lelkesítette a honfitársait és beutazta háború dúlta országát, így mára ikonikus alkjává lett a 21. századnak, különösen képpen az elnyomálla való szembenállás terén.

A Time magazin 1927-óta emeli ki az adott kor keiemlkedő figuráit, az év emberének nevezve azt aki valamiért kiemelkedőt alkotot. Az első ilyen év eémbere Charles Lindbergh volt, de a magazin címlapján szepelt hasonló státuszban Adolf Hitler, Franklin D. Roosevelt Joszif Sztálin, Jurij Andropov, vagy 2007-ben Vlagyimir Putyin.

Tavaly Elon Musk, 2020-ban Joe Biden és Kamala Harris amerikai elnök és alelnök kapta meg ezt a címet. Idén úgy fest, az ukrán elnök több fronton is arat, a Financial Times is őt választotta az év emberének.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban