Na hlavný obsah

Kivégeztek egy férfit Iránban, aki részt vett a kormányellenes tüntetéseken

Mohsen Sekarit szeptember végén tartóztatták le, és november 20-án ítélték el. Egy demonstráción megkéselte a biztonsági erők egyik tagját.

Kivégeztek egy férfit Iránban, aki részt vett a kormányellenes tüntetéseken
Illusztrációs felvétel Foto: TASR/AP

Iránban csütörtökön kivégeztek egy férfit, aki egy demonstráció során megkéselte a biztonsági erők egyik tagját.

Erről az iráni médiára hivatkozva számolt be az AP ügynökség, amely szerint ez az első ismert kivégzés a jelenlegi kormányellenes tüntetéshullám kapcsán állítólagosan elkövetett cselekmények miatt.

A Mízán ügynökség szerint Mohsen Sekarit szeptember végén tartóztatták le, és november 20-án ítélték el. A félhivatalos Tasnim ügynökség szerint az iráni legfelsőbb bíróság elutasította a fellebbezést, és azzal indokolta az ítéletet, hogy az elítélt cselekedetei „az Isten elleni háború bűntettének minősülnek”. A férfit Teherán egyik utcájának elzárásáért is elítélték.

A tüntetések a 22 éves iráni kurd Mahsa Amini halála óta robbantak ki, aki szeptember közepén, tisztázatlan körülmények között halt meg, amikor az erkölcsrendőrség őrizetbe vette. A nők merev öltözködési szabályai és a teokratikus kormány elleni jelenlegi tiltakozások az egyik legnagyobb kihívást jelentik Irán számára az 1979-es forradalom óta.

A norvégiai székhelyű Iran Human Rights (IHR) nem-kormányzati szervezet a hét elején közölte, hogy az idén több mint 500 embert végeztek ki Iránban.

(ČTK)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban