Na hlavný obsah

Szlovákia támogatja a Nyugat-Balkán integrációját

Pozsony kész segíteni a régiót a szükséges reformok végrehajtásában.

Szlovákia támogatja a Nyugat-Balkán integrációját
Edi Rama albán, és Eduard Heger szlovák miniszterelnök Foto: TASR/AP

Szlovákia támogatja a Nyugat-Balkán integrációját, és támogatást nyújt ennek a régiónak a szükséges reformok terén – közölte Eduard Heger miniszterelnök ezt az EU – Nyugat-Balkán csúcstalálkozó kezdete előtt az albániai Tiranában.

„A Nyugat-Balkán nagyon fontos partnerünk, támogatjuk integrációját, és megadjuk neki a reformok végrehajtásához szükséges segítséget“ – mondta Heger.

A kormányfő szerint a Nyugat-Balkán Szlovákia számára gazdasági, kereskedelmi és biztonsági szempontból is fontos. Emlékeztetett arra is, hogy az energiaválságra közös megoldást kell találni. „Ezért szeretnénk vele tágabb értelemben is együttműködni” – tette hozzá.

Az Európai Unió és a Nyugat-Balkán vezetői az együttműködésről, az ukrajnai háborúról és a nyugat-balkáni útvonalon megvalósuló illegális migrációról is tárgyalnak Tiranában. Ez az első ilyen csúcs a nyugat-balkáni régióban – közölte honlapján az Európai Tanács. A csúcstalálkozó résztvevői az ukrajnai háború a nyugat-balkáni energia- és élelmiszerbiztonságra gyakorolt negatív hatásainak kezelésére összpontosítanak.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban