Na hlavný obsah

Matolcsy György: Magyarország válságközeli helyzetben van

A jegybankelnök elmondása alapján az infláció nem a háború és a szankció következménye,

Matolcsy György: Magyarország válságközeli helyzetben van
Foto: MTI/Máthé Zoltán

Súlyos kritikát fogalmazott meg hétfőn a magyar kormány gazdaságpolitikájával kapcsolatban Matolcsy György jegybankelnök a magyar parlament gazdasági bizottságának ülésén. Kritikája akkor hangzott el, amikor az első napirendi pontban elővezette a Magyar Nemzeti Bank 2021. évről szóló üzleti jelentését és beszámolóját. A beszédből Tordai Bence, a Párbeszéd Magyarországért képviselője idézett az Instagramon.

Eszerint a jegybankelnök többek között azt mondta, hogy „Magyarország válságközeli helyzetben van”, „a világ negyedik-ötödik legsérülékenyebb országa”, az EU-ban „hátulról a 4. a termelékenységi szint”. Matolcsy azt is mondta, hogy az infláció nem „szankciós” vagy „háborús”, mert 2021 nyarától szökött fel az energiaárak emelkedése miatt. Az MNB elnöke szerint „2010 után nem hoztuk meg a jó döntéseket”, 2021 után viszont rossz döntéseket hozott a kormány.

Az elmaradt intézkedések között említette az energiahatékonysági beruházások elmaradását és azt, hogy a mezőgazdaságot nem sikerült felkészíteni a klímaválságra. Az elhangzottakat a bizottság több képviselője is megerősítette. Matolcsy kritikájára Varga Mihály pénzügyminiszter úgy reagált, hogy „A Jegybank elnökének igaza van abban, hogy baj van, de a baj mindenkit érint: a magas energiaárak egész Európában recesszió felé viszik a gazdaságokat”.

(telex)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban