Na hlavný obsah

Már az iráni erkölcsrendészet szóvivője is az erkölcsrendészet végéről beszél

A szóvivő szerint ugyanakkor az államnak új módokat kell teremtenie a hidzsáb kötelező viselésével kapcsolatos törvények betartatására.

Már az iráni erkölcsrendészet szóvivője is az erkölcsrendészet végéről beszél
Illusztrációs felvétel Foto: TASR/AP

Az iráni erkölcsrendészet küldetése véget ért, de az államnak új módokat kell teremtenie a hidzsáb kötelező viselésével kapcsolatos törvények betartatására – jelentette ki Ali Khan Mohammadi, az erkölcsrendészet szóvivője.

Szombat óta bizonytalan ennek a rendőri egységnek a sorsa, amikor Mohammad Dzsafar Montazeri iráni főügyész utalt a megszüntetésére. Több helyi média szerint azonban szavait félreértették, és az erkölcsi törvények alkalmazását felügyelő járőrök továbbra is működnek az iráni utcákon. Elemzők az erkölcsrendészet megszüntetésének első hivatalos megerősítéseként értékelik a szóvivő bejelentését.

Az erkölcsrendőrség feladatai közé tartozik többek között a vallási szabályok betartásának felügyelete, ezen belül a fejkendő viselése közterületeken. 2006-ban hozták létre, és eleinte csak elmarasztalta a szabályokat be nem tartó embereket, később azonban egyre több letartóztatásra is sor került.

A hidzsábok témája vált a kiváltó okává a mostani iráni tömegtüntetéseknek, amelyek a 22 éves kurd nő, Mahsa Amini szeptemberi halála után robbantak ki.

(ČTK)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban