Na hlavný obsah

Kerülte a vitás kérdéseket a szlovák és a magyar külügyminiszter hétfői megbeszélésükön

Hétfőn találkozott Rastislav Káčer szlovák és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter.

Kerülte a vitás kérdéseket a szlovák és a magyar külügyminiszter hétfői megbeszélésükön
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Pozsonyban találkozott egymással hétfőn Rastislav Káčer szlovák és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter. Mindketten a sikeres gazdasági együttműködésre igyekeztek helyezni a hangsúlyt, de vitás kérdések is felmerültek a találkozót követő sajtótájékoztatón.

Szóba került többek között a Beneš-dekrétumok témája, amelyben merőben eltérő a két ország álláspontja, olyannyira, hogy nemrég épp emiatt még a kormányközi vegyesbizottság üléssorozatának jegyzőkönyvét sem fogadták el.

Káčer úgy véli, bár a Beneš-dekrétumok továbbra is a szlovák jogrend részét képezik, és továbbra is zajlanak azok a perek, amelyekben az állam magánszemélyek földtulajdonának elkobzását igyekszik a kollektív bűnösség elve alapján bevégezni, helytelen az az értelmezés, hogy a szlovák állam alkalmazza azokat. A szlovák külügyminiszter kijelentette, Pozsony álláspontja változatlan, nem akarja megnyitni ezt a kérdést.

A Beneš-dekrétumok témájához Szíjjártó Péter nem szólt hozzá. Egyéb vitás kérdésekkel kapcsolatban is csak annyit mondott, hogy ezeket az ügyeket a vegyesbizottságok tárgyalják. A megbeszélés egyik fontos tétje lehetett a Magyarországnak szánt támogatás esetleges megvonása. Káčer kitérő választ adott arra a kérdésre, hogyan szavaz majd a szlovák kormány az Európai Tanácsban arról, hogy az unió kifizessen-e Magyarországnak 7,5 milliárd eurónyi támogatást.

(újszó, napunk)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban