Na hlavný obsah

Formabontó találkozó Robert Fico és Szijjártó Péter között

A Smer elnöke kijelentette, hogy elfogadhatatlanok számára a Magyarországgal szemben megfogalmazott brüsszeli jogállami bírálatok.

Formabontó találkozó Robert Fico és Szijjártó Péter között
Foto: Szijjártó Péter/Facebook

Kedden Pozsonyban találkozott Robert Fico, a Smer-SD elnöke és Szijjártó Péter Magyarország külgazdasági és külügyminisztere. Robert Fico elmondta, a sajtótájékoztató szokatlan formában valósul meg, de igazolja, hogy a szlovák-magyar kapcsolatok olyan magas szinten vannak, hogy ilyen formabontó találkozó is megvalósulhasson. Fico leszögezte, Szlovákia számára a visegrádi együttműködés életfontosságú, ezért nem szerencsés, hogy a szlovák elnökség nem adott új lendületet az együttműködésnek.

A Smer számára elfogadhatatlanok a Magyarországgal szemben megfogalmazott brüsszeli jogállami bírálatok, kilátásba helyezett szankciók. Szlovákiában sokkal inkább sérül a jogállamiság, a kormány igyekszik ellehetetleníteni az ellenzéki képviselőket – vélekedett a SMER elnöke. Ha a Smer kormányra kerül, leállítja az Ukrajnába irányuló szlovák fegyverszállításokat – tette hozzá. Szijjártó Péter felidézte: Tíz éve az Orbán Viktor és Robert Fico közötti első találkozó fontos folyamatokat indított el a két ország közeledésében.

Összekötötték a két ország közötti gázvezetékeket, az energiaválság idején bebizonyosodott a döntés helyessége. Újságírói kérdésére válaszolva a Smer elnöke hozzátette, a párt kormányra kerülése esetén Magyarország az európai politikában biztos szövetségesként számíthat Szlovákiára.

(ma7)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban