Na hlavný obsah

Az állami büdzsé kiadási korlátait érintő javaslatot vetített előre a kormányfő

Törvényi záradékkal szavatolná, hogy amikor a tagállami büdzsékre nem vonatkoznak az uniós szabályok, akkor a kiadási keretek Szlovákiában se nyerjenek érvényt.

Az állami büdzsé kiadási korlátait érintő javaslatot vetített előre a kormányfő
Foto: TASR

Megoldási javaslatot vetített előre az állami költségvetés kiadási korlátaira vonatkozóan Eduard Heger miniszterelnök az RTVS 24 csatorna Interview :24 c. műsorában.

Szerinte a törvénybe egy „záradékot“ kellene beilleszteni, amely kimondaná, hogy amikor a tagállamok büdzséire nem vonatkoznak az uniós szabályok, akkor Szlovákiában sem nyernek érvényt a kiadási keretek. Elmondása szerint erről a lépésről előzetesen egyeztettek az Európai Unióval.

Amint azt Heger a továbbiakban még kifejtette, ha jövőre segíteni kívánnak az állampolgároknak és a vállalatoknak, akkor nem vezethetők be kiadási korlátok. Véleménye szerint kedvező időkben konszolidálni kell a pénzügyi forrásokat.

Emlékeztetett, hogy Szlovákia döntött a kiadási korlátok bevezetése mellett, s ezek teljesítését tervezi. A következő évre kell jelentkezniük. Alkalmazásuk a jövő évben esedékes.

„Maga az Európai Bizottság már harmadik éve nem alkalmazza a szabályokat a tagországi költségvetésekre, mert megérti, hogy válságban vagyunk, ezért minden évben lazítja őket“ – jegyezte meg a miniszterelnök.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban