Na hlavný obsah

NATO bővítés: Svéd és finn kollégájával egyeztetett a török külügyminiszter

Törökország további konkrét lépéseket akar látni Svédországtól és Finnországtól a terrorizmus elleni harc terén.

NATO bővítés: Svéd és finn kollégájával egyeztetett a török külügyminiszter
Foto: TASR/AP

Svéd és finn hivatali kollégájával egyeztetett kedden, a NATO külügyminiszteri találkozója keretében Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter. Ezt követően úgy nyilatkozott, hogy Törökország további konkrét lépéseket akar látni Svédországtól és Finnországtól a terrorizmus elleni harc terén NATO-csatlakozásuk érdekében.

A török diplomácia vezetője ugyanakkor elismeréssel nyilatkozott az új svéd kormányról, mondván a stockholmi vezetés az előzőhöz képest “eltökéltebb és őszintébb” a terrorizmus elleni harc tekintetében. “A törvényeken változtattak, alkotmányt módosítottak, ez mind pozitív lépés, de látnunk kell ezek végrehajtását” – fogalmazott.

A NATO-tag Törökország korábban azért vétózta meg Svédország és Finnország csatlakozását a szövetséghez, mert szerinte Stockholm és Helsinki a török vezetés által terroristának tartott csoportokat támogat.

Ulf Kristersson svéd kormányfő november eleji ankarai látogatása alkalmával kijelentette: Svédország be fogja tartani Törökországnak tett összes vállalását a NATO-csatlakozás érdekében.

(Kitekintő)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban