Na hlavný obsah

A kormány leváltását kezdeményezi az SaS

Sulík indoklása szerint a kabinet képtelen megoldani a lakosság problémáit, és már a maffia és a korrupció elleni harccal is felhagyott.

A kormány leváltását kezdeményezi az SaS
Foto: TASR

A kormány leváltását indítványozza a parlamentben az ellenzéki SaS, a párt már összegyűjtötte a rendkívüli ülés összehívásához szükséges támogató aláírásokat a képviselőktől. Az indítványt Richard Sulík, az SaS elnöke jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján. Sulík indoklása szerint a kabinet képtelen megoldani a lakosság problémáit, és már a maffia és a korrupció elleni harccal is felhagyott.

„A kormánykoalíció már rég letett a maffia és a korrupció elleni harcról, ezt mindenki látja. Ha most nem teszünk semmit, akkor a 15 hónap múlva sorra kerülő rendes parlamenti választáson visszatér Robert Fico (Smer-SD) és alighanem megnyeri, mert ebben éppen Igor Matovič (OĽANO) van a legnagyobb segítségére. Ez tény, és éppen ezért tennünk kell valamit” – jelentette ki Sulík.

Mint fogalmazott, bármi jobb lesz a jelenlegi kormánynál, legyen szó előrehozott választásról, hivatalnokkormányról vagy egy új koalícióról, amelynek megvan a szükséges 76 parlamenti képviselője.

Az SaS elnöke azt mondta, a kormányból való távozását követően az SaS konstruktív ellenzéki pátként akart viselkedni, támogatta a kormány javaslatait és esélyt akart adni Eduard Heger (OĽANO) kormányának.

„Sajnos ez a kormány elvesztette minden létjogosultságát és árt az egész országnak. Ahány döntés, annyi kudarc” – mondta Sulík. Szerinte a kormány ténykedése szégyenteljes és megosztja a társadalmat. Példaként felhozta, hogy nem sikerült módosítani a Btk. 363-as paragrafusát, hogy veszélybe került az uniós helyreállítási alap forrásainak kifizetése, továbbá az orvos szakszervezettel folytatott tárgyalásokat és a migránsválság félrekezelését is említette.

Sulík elmondta, a rendkívüli ülés összehívásához szükséges hiányzó aláírásokat Peter Pellegrini pártja, a Hlas-SD képviselői biztosították az SaS-nek. Egyértelműen leszögezte, hogy az SaS mind a 20 képviselője a kormány visszahívására fog szavazni a rendkívüli ülésen. Sulík állítja, nem egyeztettek más pártokkal arról, hogy ki hogyan fog szavazni. „Majd meglátjuk. A szavazáskor mindenkinek színt kell vallania” – tette hozzá.

Rendkívüli parlamenti ülés összehívásához 30 képviselő támogatására van szükség, a javaslat benyújtását követően a házelnöknek 7 napon belül össze kell hívnia az ülést.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban