Na hlavný obsah

Megkezdődött az állami költségvetés vitája

Igor Matovič pénzügyminiszter felszólította a képviselőket, hogy a tervezet megvitatása során tegyék félre a politikát.

Megkezdődött az állami költségvetés vitája
Foto: TASR

Szerdán megkezdte a parlament a 2023. évi állami költségvetési tervezet vitáját.

Igor Matovič pénzügyminiszter felszólította a képviselőket, hogy a tervezet megvitatása során tegyék félre a politikát.

„Bárki, aki ma azt mondja, hogy a hatalmamban áll megnyomni egy gombot és akkor ideiglenes költségvetés lesz az országban, az felelőtlen azokkal az emberekkel szemben, akiket a parlamentben képviselnie kellene” – jelentette ki a pénzügyminiszter, hozzáfűzve, hogy az orszgnak példátlan válsággal kell szembesülnie.

Matovič azt mondta, örülne, ha ezúttal a képviselők csak az emberek érdekeit figyelnék, és nem ért egyet azokkal a véleményekkel, miszerint katasztrofális a költségvetési tervezet.

„A 8 milliárdos deficitből 7 milliárd eurót közvetlenül az emberek megsegítésére fordítunk” – jelentette ki. Szerinte aki ideiglenes költségvetésnek teszi ki az országot, az „köp a közérdekre”, ignorálja a szükséghelyzetben levő embereket és kockáztatja a demokrácia fennmaradását az országban.

A 2023-25-ös költségvetési tervezetet október közepén hagyta jóvá a kormány. A tervezett jövő évi költségvetési hiány az idei 5 százalékról a GDP 6,44 százalékára emelkedik.

2023-ban a kormány a bevételi oldalon50,579 milliárd euróval, míg a kiadási oldalon 58,451 milliárddal számol. A tervezett hiány 7,9 milliárd euró.

Az ellenzék elfogadhatatlannak tartja a tervezetet. A Smer-SD bejelentette, abban az esetben szavazná csak meg, ha ennek fejében előrehozott parlamenti választásokra kerül sor.

Az SaS rámutatott, hogy a tervezetbe nem építették be a kiadási korlátokat, de akkor sem támogatná a költségvetést, ha ezt utólag még beledolgoznák.

Marián Viskupič a parlament pénzügyi bizottságának SaS-es elnöke szerint a tervezetet vissza kell vonnia a kormánynak és jelentősen át kell dolgoznia, csak ezt követően kerülhet sor a megvitatására.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban