Na hlavný obsah

Zuzana Čaputová államfő ország értékelő beszédet mondott

Az államfő a parlament karácsony előtti utolsó ülésén mondott értékelő beszédet.

Zuzana Čaputová  államfő ország értékelő beszédet mondott
Foto: TASR/Martin Baumann

Kezdetét vette a parlament karácsony előtti utolsó ülése, amelynek eljén Zuzana Čaputová államfő ország értékelő beszédet mondot. Egyebek mellett úgy fogalmazott: Szlovákiában nő a jövedelmi egyenlőtlenség és mélyül a szegénység. A szegénység által fenyegetett emberek száma mintegy 660 000-re nőtt. A kormányzati támogatás kezdetben későn és kis összegben érkezett.

Az államfő hangsúlyozta, hogy a szegény társadalomban nő az elégedetlenség és a társadalmi feszültségek, ami radikalizálódáshoz vezethet. Čaputová egy esetleges költségvetési provizótiumot mindenki számára vereségnek minősített. Rámutatott: Az energiaválság kezelése lesz az egyik legnagyobb kihívás jövőre.

De a válság egyben lehetőség is lesz arra, hogy egyre több megújuló erőforrást használjunk – mondta. Az állmafő szerint régóta ismert, hogy az egészségügyi ellátás minőségének és hozzáférhetőségének javítása érdekében stabilizálni kell az egészségügyi személyzet létszámát, magasabb fizetésekre, jobb felszerelésre és az új egészségügyi szakemberek képzésére van szükség.

Az ukrajnai háború megkérdőjelezte az európai biztonság minden alapelvét, és az európai békét fenyegető legnagyobb fenyegetéssé vált – mondta Zuzana Caputová. Elítélte a bűnüldöző szervek munkatársaira gyakorolt nyomást, valamint az újságírók elleni verbális, aza szóbeli támadásokat és fenyegetéseket.

Elfogadhatatlannak tartja a gyűlöletkeltést, az ellenfél dehumanizálását és megalázását. Zuzana Čaputová államfő arról is szólt, hogy még nagyobb éberséggel fog vigyázni a jogalkotási folyamat minőségére és törvényességére. A politikai válság a demokrácia súlyos válságával fenyeget. Ebben az esetben jobb lenne, ha a polgárok újból megválaszthatnák a képviselőiket – mondta beszéde végén az államfő.

Ugyancsak értékeli a 2021-es évet ma a parlamentben Maros Zilinka főügyész és Daniel Lipsic speciális ügyész. Az ülés legfontosabb pontja a jövő évi állami költségvetés megvitatása lesz.

(TASR, Pátria Rádió)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban