Na hlavný obsah

Novák Katalin Kijevben: Vlagyimir Putyin felelőssége ezért a háborúért kristálytiszta

Az Európai Unió Ukrajnának szánt 18 millird eurós hiteléből 187 millió eurót a Magyarország a saját költségvetéséből biztosít.

Novák Katalin Kijevben: Vlagyimir Putyin felelőssége ezért a háborúért kristálytiszta
Foto: Novák Katalin/Facebook

Novák Katalin köztársasági elnök Kijevbe látogatott szombaton, Volomidir Zelenszkij ukrán elnök meghívásának eleget téve. A találkozóról a köztársasági elnök a közösségi oldalán posztolt. „Itt vagyok Kijevben az ukrán elnök meghívására. Ahol baj van, ott segítünk” – írta a köztársasági elnök.

„A szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra, ezért jöttem ma Kijevbe és ezért támogatjuk a Gabona Ukrajnából elnevezésű kezdeményezést is“ – mondta Novák Katalin.

Novák Katalin hangsúlyozta: Ukrajnával szomszédos ország elnökeként a béke és a stabilitás alapvető fontosságú számára. Novák Katalin beszélt arról, hogy a kisebbségek széleskörű autonómiájának biztosítása érdekében minden kisebbségnek van képviselője, szószólója a magyar parlamentben.

„Büszke vagyok arra, hogy az ukrán szószóló is tagja az Országgyűlésnek Budapesten“ – emelte ki.

Reményének adott hangot, hogy míg 2022 a háború éve volt, addig 2023 a béke éve lesz. Novák Katalin vasárnap Kárpátaljára látogat.

Orbán Balázs, a magyar miniszterelnök politikai igazgatója csütörtökön Facebook-posztjában jelezte, hogy a magyar kormány bilaterális alapon fog támogatást nyújtani Ukrajnának. Azt írta: „az EU által Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós hitelből a Magyarországra eső 187 millió eurós összeget hitelfelvétel és közös eladósodás nélkül, a magyar költségvetésből biztosítjuk!“

(karpatinfo.net, MTI)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban