Na hlavný obsah

Interjú Pék Zoltánnal Pozsonypüspöki polgármesterével

A főváros 17 városrésze közül a legnagyobb kiterjedésűnek, Pozsonypüspökinek 2006 óta volt egymást követően két magyar polgármestere.

Interjú Pék Zoltánnal Pozsonypüspöki polgármesterével

Pék Zoltán, a Pátria korábbi főszerkesztője, később a frekveniciatanács tagja 2018-ban nyerte a választásokat a több mint 23 ezer lakosú pozsonyi városrészben akkor magabiztos többséggel, most azonban ellenfele Roman Lamoš felülkerekedett.

Pék Zoltán négy éven keresztül irányította a városrész önkormányzatát, de az egyetlen fővárosi magyar polgármester jelenleg leköszönőben van. Bár a beszélgetés fő vonalát a választás és eredményei képezték, viszont az múltban történt pozsonyi tragédia kapcsán végül fontosnak tartott valami mászt is elmondani:

„Miután ezt a gyűlölet szülte, különösen érzékenyen érintett, hiszen a környezetem tudja, hogy én is ehhez, a meleg közösséghez tartozom. Számomra az különösen tragikus dolog, mert az ellenük irányuló gyűlölet követelte két ember életét.”

Pék Zoltán nem öncélúan vallott másságáról, hanem azért, mert annak, hogy ezt bárki fel tudja vállalni, a világ legtermészetesebb dolgának kellene lennie. A szlovákiai magyar közéleti szereplők közül ő az első, aki ezt megtette.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban