Na hlavný obsah

Szlovákiában 33 évvel a kommunizmus bukása után is fiatal a demokrácia

Még mindig szokjuk és tanuljuk, hogyan kell élni vele.

Szlovákiában 33 évvel a kommunizmus bukása után is fiatal a demokrácia
Foto: Jakub Kotian/TASR

Ezt Eduard Heger (OĽANO) kormányfő jelentette ki a bársonyos forradalom november 17-i évfordulója kapcsán a Szabadság kapuja emlékműnél Dévényben. „Fontos a demokrácia ápolása, a lakosság mobilizálása és olyan légkör megteremtése, amelyben a társadalom tudatosítja, hogy a világon a demokrácia a legjobb berendezkedés, amiben élhetünk” – jelentette ki a kormányfő. Heger hozzátette, a demokrácia és a szabadság a világ számos táján nem magától értetődő dolog, és a jelenlegi ukrajnai állapotok miatt mi szinte privilégiumnak tekinthetjük.

Fontos őrizni történelmi emlékezetünket, hogy a vasfüggöny ne válasszon el bennünket újra – mondta a szabadságért és demokráciáért vívott küzdelem napján tartott megemlékezésen a Dévényi-kapunál Zuzana Čaputová.

A köztársasági elnök 1989. november 17-ét múltunk egyik legjelentősebb történelmi dátumának nevezte. Az államfő kiemelte a bársonyos forradalom örökségét. Hangsúlyozta: a polgárok bátorsága nélkül nem történt volna meg 1989 novembere, és sosem ébredt volna fel a civil társadalom Szlovákiában.

Čaputová figyelmeztetett: meg kell védeni szabadságunkat a populizmussal és a szélsőségekkel szemben, hogy a demokráciába vetett bizalmat ne ássák alá. Meg kell magyarázni a fiataloknak, mi a különbség a demokrácia és a totalitarizmus, a szabadság és az önkényuralom között – húzta alá az államfő.

(tasr, újszó)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban