Na hlavný obsah

Az utolsó pillanatban menttőövet dob kormány az energiaárak megnövekedése miatt bajba került cégeknek

Az energiaáram megnövekedése okán már több vállalat is kénytelen volt leállítani a termelését, megvárva, míg az állam mentőövet dob nekik.

Az utolsó pillanatban menttőövet dob kormány az energiaárak megnövekedése miatt bajba került cégeknek
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Sok cég kénytelen volt leállítani a termelését, emberek ezreinek került veszélybe az állása. A Heger-kormány ezúttal is az utolsó utáni pillanatban lépett, és egyelőre kérdéses a cégeknek elkülönített dotáció hatékonysága.

A kormány hosszas halogatását követően múlt héten végre a parlament is elfogadta azt a cégek megsegítésére szánt jogszabályt. Ez alapján mentőövet dobnak a magas áram- és gázárak miatt nehéz helyzetbe került vállalatoknak, legalább 120 vállalat lesz jogosult az állami dotációra.

A magas energiaárak által leginkább sújtott ágazatok között van többek között a vas- és acélipar, a színesfémkohászat, a cementgyártás, a vegyipar és a papírgyártás is. A szaktárca 40 millió eurót különített el az energiaárak dotálására.

A Statisztikai Hivatal legfrissebb felmérése alapján Szlovákia ipari termelése szeptemberben már csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A vegyipar több mint 40, a fémfeldolgozás 10, az élelmiszeripar pedig 5 százalékot meghaladó visszaesést könyvelhetett el. A cégleállások miatt csökkent az energiafogyasztás, így az áram- és gázszolgálatók termelése is a harmadával esett vissza az egy évvel korábbihoz képest.

(ujszo.com)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban