Na hlavný obsah

Herszon ismét ukrán kézen van

Pénteken hajnali 5 órakor befejezték a kivonulást az orosz csapatok.

Herszon ismét ukrán kézen van
Emberek tömegei ünnepelték Kijevben Herszon város visszaszerzését. Foto: TASR/AP

Az ukrán vezérkar esti helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az ukrán erők csapást mértek egy-egy orosz parancsnoki állásra a zaporizzsjai atomerőműnek otthont adó Enerhodar városnál és a Herszon megyei Cservonij Majak faluban.

Az ukrán hadsereg különleges műveleti erői Herszonban, a többi ukrán védő pedig a város szélén tartózkodik – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök péntek esti videóüzenetében. „Történelmi nap a mai: visszatérünk hazánk déli részére“ – fogalmazott az államfő.

„A megszállók minden fenyegetése, elnyomása és bántalmazása ellenére a herszoniak megtartották az ukrán zászlókat és megőrizték az Ukrajnába vetett hitüket. És bár a várost még nem sikerült teljesen megtisztítani a megszállóktól, maguk a herszoniak már most eltávolítják az orosz szimbólumokat és a megszállók minden nyomát az utcáikról és épületeikről“

– mondta videóüzenetében az ukrán elnök.

Péntek este nem csak a visszafoglalt Herszonban, de Kijevben is ünneplésbe kezdtek a lakosok. Herszon az egyetlen ukrajnai megyeszékhely volt, amelyet a háború elején sikerült elfoglania az orosz hadseregnek, az utóbbi hetekben azonban nem tudták már tartani a régiót, ezért a városból kivonulva a Dnyipro folyó keleti partjára vonták vissza a csapataikat. A visszavonulást a háború egyik legnagyobb kudarcának tekintik.

(MTI, Guardian, Telex, Euronews)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban