Na hlavný obsah

Európai Bizottság: az ukrajnai háború által kiváltott sokkok erősítik a globális inflációs nyomást

Az idei növekedés ugyan várhatóan valamivel jobb lesz a korábban előrejelzettnél, a 2023-as kilátások jelentősen gyengébbek lettek.

Európai Bizottság: az ukrajnai háború által kiváltott sokkok erősítik a globális inflációs nyomást
Foto: TASR

Egy erős első fél év után fordulóponthoz érkezett az Európai Unió gazdasága, amely egy sokkal nagyobb kihívásokkal teli szakaszba lépett, amelyben az ukrajnai háború által kiváltott sokkok csökkentik a globális keresletet és erősítik az inflációs nyomást – közli az Európai Bizottság pénteken közzétett, őszi gazdasági előrejelzésében.
Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos közölte, a gazdasági hangulat jelentősen romlott, így az idei növekedés ugyan várhatóan valamivel jobb lesz a korábban előrejelzettnél, a 2023-as kilátások jelentősen gyengébbek lettek, az infláció pedig a legutóbbi, nyári időközi prognózishoz képest magasabb lesz.
Az ukrajnai háború miatt megnövekedett bizonytalanság, a magas energiaárak okozta nyomás, a háztartások vásárlóerejének romlása, a gyengébb külső gazdasági környezet és a szigorúbb finanszírozási feltételek várhatóan recesszióba taszítják az unió egészét, az euróövezet gazdaságát és a legtöbb tagállamot az év utolsó negyedévében – közölte az uniós biztos.

(MTI)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban