Na hlavný obsah

Támogatáshoz juthatnak az energiaárak miatt nehéz helyzetbe került vállalatok

Az állami támogatást a vállalatoknak külön kell igényelniük.

Támogatáshoz juthatnak az energiaárak miatt nehéz helyzetbe került vállalatok
Foto: TASR / AP

Az állam támogatásban részesíti a magas áram- és gázárak miatt nehéz helyzetbe került vállalatokat – az erről szóló törvénymódosítást csütörtökön a parlament is elfogadta, a 138 jelenlévő képviselő közül 136 támogatta.

„A módosított szabályok lehetővé teszik a gazdasági tárca számára, hogy támogatást nyújtson a válság által érintett vállalkozásoknak” – áll a gazdasági minisztérium törvénymódosításhoz fűzött indoklásában.

A támogatást a vállalatoknak külön kell igényelniük, annak maximális összegét és a többi paraméterét a minisztérium a pályázati felhívásban határozza meg. Az Európai Unió (EU) által elfogadott szankciók hatálya alá tartozó cégek azonban nem jogosultak támogatásra.

A törvényhozás nem hagyta jóvá Juraj Blanár, a Smer-SD képviselőjének indítványát. Ebben a parlament elismerte volna, hogy a jelenlegi energiaválság az Oroszország ellen bevezetett uniós szankciók következménye. Blanár azt szerette volna elérni, hogy a szlovák törvényhozás vegye rá az Európai Bizottságot (EB) az ukrán konfliktus békés rendezését szem előtt tartó stratégia elfogadására.

(ujszo.com, TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban