Na hlavný obsah

Focivébé az emberi jogi visszaélesek árnyékában

10 nap múlva megkezdődik Katarban a futball-világbajnokság.

Focivébé az emberi jogi visszaélesek árnyékában
Joseph Blatter a FIFA volt elnöke kihírdeti, hogy Katar lesz a 2022-es futball-világbajnokság házigazdája, 2010. december 2-án, Zürichben. Jelenleg úgy gondolja, hogy nem a legjobb ötlet volt Katarnak adni a szervezést. Foto: TASR/AP

Közeleg a katari focivébé, ezzel párhuzamosan pedig újra felerősödnek a kritikus hangok, miért kell olyan országban megtartani a futball ünnepét, ahol nem tartják tiszteletben az emberi jogokat, üldözik a melegeket és a stadionépítések ezrek halálát követelték meg. Miután néhány labdarúgócsapat is felemelte a szavát az emírségbeli jogsértések ellen – konkrétan tiltakoztak a stadionokat építő vendégmunkásokkal való bánásmód és az azonos neműek közötti kapcsolatokat büntető, diszkriminatív törvények miatt – a FIFA megüzente nekik: a játékkal foglalkozzanak, ne a politikával.

A nemzetközi szövetség levelére azonban néhányan visszaírtak és emlékeztettek, az emberi jogok egyetemesek, és mindenhol érvényesek. A legfrissebb, hogy már a volt FIFA-vezér is úgy gondolja, nem volt jó ötlet a kis közel-keleti monarchiának adni a rendezés jogát, igaz Sepp Blatter szerint pusztán csak azért, mert az a kis ország túl kicsi egy ekkora feladathoz.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban