Na hlavný obsah

Sojgu: Oroszország feladja Herszon városát

Az orosz hadvezetés azzal indokolja ezt a döntést, hogy nehéz biztosítani a város logisztikai ellátását.

Sojgu: Oroszország feladja Herszon városát
Orosz katonák Herszon utcáin a háború elején. Foto: TASR/AP

Az orosz haderő feladja Herszon várost és átvonul a Dnyeper keleti partjára – jelentette be Szergej Sojgu védelmi miniszter orosz és ukrán lapok szerint. A stratégiai fontosságú megyeszékhely feladásáról szóló döntést az orosz hadvezetés azzal indokolja, hogy a jelen körülmények között nagyon nehéz biztosítani a város logisztikai ellátását, míg a keleti part könnyebben védhető az ukrán támadásokkal szemben.

Miután az ukrán fegyveres erők megsemmisítették a Dnyeperen átvezető egyetlen hidat, az oroszok kompokkal próbálták megoldani a szeptember végén annektált város térségében harcoló orosz csapatok utánpótlását. Úgy tűnik azonban, hogy ez a megoldás nem bizonyult hosszú távon fenntarthatónak. Bár Ukrajna szerint korai még Herszonban valódi orosz visszavonulásról beszélni, az Institute for the Study of War (ISW) amerikai elemzőintézet jelentése szerint az orosz visszavonulás nem csapda.

S bár nincs szó a megye teljes feladásáról orosz részről, csak védhetőbb vonalakra való visszahúzódásról, de ez mindenképpen fontos fegyvertény Ukrajnának, amely az egyik legnagyobb megszállt várost szerezheti vissza.

(portfolio)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban