Na hlavný obsah

A vártnál szorosabb lett a verseny az amerikai félidős választáson

A Képviselőházban republikánus többség lesz, a Szenátusért zajló versenyben valószínűleg a demokraták megtartják a többségüket.

A vártnál szorosabb lett a verseny az amerikai félidős választáson
Foto: TASR/AP

Véget értek a félidős választások az Egyesült Államokban, jelenleg a szavazatszámlálás zajlik. A választást megelőző közvélemény-kutatások nagy republikánus sikert jósoltak, várhatóan azonban a vörös hullám elmaradt. Ugyan a Képviselőházban a várakozásnak megfelelően valószínűleg republikánus többség lesz, a Szenátusért zajló versenyben a demokratáknak több fontos helyet sikerült megtartaniuk, és jó eséllyel megtartják többségüket.

48 demokrata, 49 republikánus hely dőlt el eddig a szenátusban, 3 helyről nincs még eredmény. A szenátusi többség várhatóan csak december 6-án dől el, mivel Georgiában újabb választás lesz, Arizonában pedig valószínűleg demokrata, Nevadában jó eséllyel republikánus győzelem lesz. Amennyiben mandátumegyenlőség jönne létre, az a demokratáknak kedvezne, mivel az amerikai alkotmány értelmében ilyen esetben a szenátus vezetője – jelenleg Kamala Harris demokrata alelnök – szavazata a döntő.

A vártnál gyengébb republikánus eredményre, azon belül is a Trump által támogatott jelöltek kifejezetten gyenge teljesítményére reflektálva több republikánus politikus is annak a véleményének adott hangot, hogy Donald Trump helyett inkább a floridai kormányzóválasztást fölényesen megnyerő Ron DeSantis vezénylete alatt látná szívesen a Republikánus Pártot.

(portfolio, hang.hu)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban