Na hlavný obsah

Álhírpokolban dőlt el a brazil elnökválasztás

Szoros küzdelemben, de végül az a Lula da Silva került a latin amerikai ország élére, aki korábban már elérte, hogy a szegénység ne tűnjön olyan csapdának, amiből képtelenség kikecmeregni.

Álhírpokolban dőlt el a brazil elnökválasztás
Lula da Silva Foto: TASR/AP

A brazíliai elnökválasztás második körének nyertese a hivatalos eredmények szerint a baloldali Luiz Inácio Lula da Silva lett. Lula a szavazatok 98,8 százalékos feldolgozása melett 50, 83 százalékkal nyert a korábbi, szélsőjobboldali elnök, Jair Bolsonaro ellen. A baloldali elnök már korábban is volt hivatalban, 2003 és 2010 közt, emellett pedig erős szociális programjával az ország eddigi legnépszerűbb politikusaként vált ismerté.

Bár Jair Bolsonaro korábban több olyan kijelentést is tett, ami arra engedett következtetni, hogy egy ilyen eredményt nem fog elfogadni, néhány napja ígéretet tett, tiszteletben fogja tartani a választók akaratát. Az új elnök beiktatása 2023 január elsején várható.

A két jelölt radikálisan ellentétes véleményt fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy mit kellene kezdeni hazájuk természeti kincseivel, amelyek egyike a Föld legnagyobb őserdeje is. Így nem véletlen, hogy a csatát a 2022-es év legfontosabb választásaként emlegették.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban