Na hlavný obsah

Vlagyimir Putyin szerdán megtekintette az orosz stratégiai nukleáris erők gyakorlatát

A nyugati hatalmak óva intik Moszkvát, hogy hamis ürügyekkel használjon nukleáris fegyvereket.

Vlagyimir Putyin szerdán megtekintette az orosz stratégiai nukleáris erők gyakorlatát
Kísérleti atomrobbantás Oroszország területén. Foto: TASR/AP

Vlagyimir Putyin szerdán megtekintette az orosz stratégiai nukleáris erők gyakorlatát, majd meghallgatta Szergej Sojgu védelmi miniszter tájékoztatóját – számoltak be orosz sajtóorgánumok. A stratégiai erők maradéktalanul teljesítették a gyakorlat feladatait, az összes rakéta célba ért – tette hozzá a Kremlre hivatkozva a TASZSZ orosz hírügynökség.

Oroszország azt követően tartotta nukleáris erőinek gyakorlatát, miután megvádolta Ukrajnát, hogy radioaktív anyagot tartalmazó ún. „piszkos bombát“ vethet be saját területén. Rácz András poszt-szovjet térségi szakértő ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott a szerdai Reggeliben, hogy az orosz vádak valóságtartalma erősen megkérdőjelezhető.

A vádakat az ukrán illetékesek is cáfolták. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint maga Oroszország készülhet egy ilyen jellegű támadásra. Az ENSZ nukleáris felügyelőszervezete, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőrei a következő napokban ukrán kérésre visszatérnek arra a két ukrajnai helyszínre, ahol az oroszok állítása szerint Kijev úgynevezett piszkos bombát készít. A Nyugat óva inti Moszkvát attól, hogy hamis ürügyekkel használjon nukleáris fegyvereket.

(mti, portfolio)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban