Na hlavný obsah

Kárpátalja kormányzója szerint provokáció a munkácsi turulszobor lebontása

A döntés nagy feszültséget váltott ki, Szijjártó Péter bekérette az ukrán ügyvivőt.

Kárpátalja kormányzója szerint provokáció a munkácsi turulszobor lebontása
Viktor Mikita kárpátaljai kormányzó Foto: https://politic.karpat.in.ua/

Kárpátalja destabilizálására tett sokadik kísérlet volt a munkácsi várban lévő Turul-emlékmű eltávolítása“ – így kommentálta cc kárpátaljai kormányzó, a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás vezetője a munkácsi városi tanács döntését, amelynek értelmében el kellett bontani a várban lévő magyar nemzeti szimbólumot ábrázoló szobrot, a helyére pedig Ukrajna háromágú szigonyos címerét emelnék.

A döntés nagy feszültséget váltott ki, Szijjártó Péter bekérette az ukrán ügyvivőt, és több kárpátaljai magyar szervezet is éles tiltakozásának adott hangot. Szlovákiai magyarok egy csoportja szintén nyílt levélben fordult Ukrajna pozsonyi nagykövetségéhez az emlékmű eltávolítása miatt.

Viktor Mikita hangsúlyozta, szerinte Kárpátalján a különböző nemzeti kisebbségek képviselői időtlen idők óta békében élnek egymás mellett. Ukrajna Magyarországgal való kapcsolatára utalva felidézte, hogy viták terhelik, azonban nem szabad a Kárpátalján élők között felelősöket keresni emiatt.

Szerinte a kárpátaljai közvélemény jól vizsgázott a megosztó helyzetben, mert az eltérő álláspontok ellenére a történtek nem indítottak el radikalizálódást a megyében. Viktor Mikita úgy vélte, az is a provokáció szándékára utal, hogy a Turul-emlékmű eltávolításáról szóló döntés szinte azonnal megjelent az orosz hírportálokon.

(karpataljalap.net)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban