Na hlavný obsah

Az Európai Bizottság minden Lengyelországnak járó új EU-forrást visszatart

Az Európai Bizottság minden Lengyelországnak járó új EU-forrást visszatart, amíg Varsó nem teljesíti a bíróságok függetlenségével kapcsolatos összes feltételt.

Az Európai Bizottság minden Lengyelországnak járó új EU-forrást visszatart
Foto: TASR

A pénz visszatartása a 2021-2027-es kohéziós keretre is kiterjed, erről pedig a lengyelek esetén eddig nem volt szó. Eddig a Bizottság és Lengyelország között a helyreállítási alapból származó 35,4 milliárd euróról folyt a vita, amelynek nagyjából kétharmada támogatás, egyharmada kedvezményes hitel.

A lengyel kormány nem kapta meg automatikusan a forrásokat, azokat ugyanis a vállalt jogállamisági követelmények maradéktalan teljesítéséhez kötötte a Bizottság a kifizetéseket. Annak ellenér, hogy a lengyelek már teljesítettnek tekintik a feltételeket, a Bizottság kifogásolja, hogy az egykori fegyelmi kamarába ültetett bírák beülhetnek a legfelsőbb bíróságba, és a lengyel kormány nem helyezte vissza a korábban eltávolítátott bírákat sem.

A Bizottságot a lengyel kormány perrel fenyegeti arra hivatkozva, hogy politikai okokból tartják vissza a forrásokat.

Mindez idáig elvileg csak a helyreállítási alap 35 milliárdjáról szólt, de Stefan De Keersmaecker bizottsági szóvivő mostani bejelentése alapján a felzárkóztatási támogatások lengyelországi lehívhatósága is bizonytalanná vált, ami több mint kétszer akkora összeget, 76,5 milliárd eurót érint

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban