Na hlavný obsah

Čaputová rózsaszín szalagot tűzött

Az államfő felszólította a nőket arra, hogy ne becsüljék alá a szűrővizsgálatok jelentőségét.

Čaputová rózsaszín szalagot tűzött
Foto: Zuzana Čaputová/Facebook

Zuzana Čaputová köztársasági elnök támogatta a rózsaszín október elnevezésű kampányt, amelynek célja, hogy felhívja a nyilvánosság figyelmét a női egészség fontosságára és a mellrák elleni küzdelemre. A kampány szimbóluma a rózsaszín szalag.

Ez a megbetegedés évente több száz nő életét követeli Szlovákiában. A megelőzés nagyon fontos, megmentheti a nők életét és egészségét“ – írta Facebook-bejegyzésében az államfő. Felszólította a nőket, hogy ne becsüljék alá a szűrővizsgálatok jelentőségét.

Az emlők rendszeres önvizsgálata 20 és 40 éves kor között ultrahangvizsgálattal, 40 és 69 éves kor között pedig kétévente mammográfiával, valamint a szűrővizsgálatokon való részvétellel lehetővé teszi az emlőrák korai felismerését – hívta fel rá a figyelmet Stanislava Bošiaková, az onkoinfo.sk munkatársa az Egészséges Mellek Nemzetközi Napja alkalmából.

A mellrák elsősorban az 50 év feletti nőket érinti, de egyre inkább a fiatalabb korosztályokba is átterjed. Körülbelül minden ötödik nő 50 éves kora előtt megbetegszik mellrákban. „Ezért fontos a megelőzés“ – jegyezte meg a szakember.

(tasr, bumm)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban