Na hlavný obsah

Putyin: Oroszország továbbra is hajlandó gázt szállítani Európába

Az orosz elnök szerint az Egyesült Államoknak, Lengyelországnak és Ukrajnának kedveznek a csővezetékeken történt robbantások.

Putyin: Oroszország továbbra is hajlandó gázt szállítani Európába
Foto: TASR

Oroszország ősszel és a tél folyamán is hajlandó gázt szállítani Európába az Északi Áramlat vezeték azon részén, amely épségben van, illetve Törökországon keresztül – jelentette ki Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök szerint csak akkor van értelme a sérült vezetékek javításának, ha azokat használni is fogják.

Szerinte a csővezetékeken történt robbantások elsősorban az Egyesült Államoknak, Lengyelországnak és Ukrajnának kedveznek.

„A támadók tönkreteszik a versenytársak infrastruktúráját, megfosztják a fogyasztókat az olcsó energiaforrásoktól, és arra kényszerítik őket, hogy mindent sokkal magasabb áron vásároljanak.“ – fogalmazott Putyin, aki ismét nemzetközi terrorcselekménynek és rendkívül veszélyes precedensnek nevezte az Északi Áramlat megrongálását.

A német Tagesspiegel napilap forrásai szerint ugyan a támadásért valóban felelős lehet akár az ukrán fél vagy valamely támogatója, de orosz egységek ugyanúgy végrehajthatták a támadást azzal a szándékkal, hogy növeljék az Európai Unió földgázellátása körüli bizonytalanságot, illetve mélyítsék az energiaválságot, felhajtsák a földgáz piaci árát.

(mti, hang.hu)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban