Na hlavný obsah

Európa biztonságáról és gazdaságáról tárgyaltak Prágában az európai állam- és kormányfők

Az ukrajnai háború hatása Európa biztonságára és gazdaságára, valamint az európai együttműködés megerősítésének lehetőségei voltak a fő témái az európai állam- és kormányfők csütörtöki és pénteki tárgyalásainak Prágában.

Európa biztonságáról és gazdaságáról tárgyaltak Prágában az európai állam- és kormányfők
Foto: TASR

A találkozón ami egyben a Európai Politikai Közösség (EPC) alakuló csúcstalálkozója is volt, 44 európai ország kormány- és államfői találkoztak, a csúcs két fő téma témája az Európát sújtó energiaválság és az ukrajnai háború voltak.

A csúcs után Emmanuel Macron közös sajtótájékoztatót tartott Petr Fiala cseh miniszterelnökkel és Maia Sandu moldovai elnökkel. A három vezető hangsúlyozta, hogy elkötelezettek az Oroszország elleni katonai eszkaláció mellett, még akkor is, ha az Európa energiaellátásának megszakításával fenyeget.

A találkozó során kiemelt hangsúlyt kaptak a közelmúlt katonai összetűzései is, mert sajnos a legtöbbjük „befagyott konfliktusnak” számít. Örményország és Azerbajdzsán két háborút vívott az elmúlt két évben, Szerbia és Koszovó között folytatódnak a megoldatlan határkonfliktusok, Görögország és Törökország pedig a háború küszöbén áll a Földközi-tenger keleti térségében lévő gázkészletek miatt.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban