Na hlavný obsah

Az Európai Unió tagországainak megállapodtak az energiaágazat többletbevételeinek megadóztatásáról

Az Európai Unió tagországainak energiaügyekért felelős miniszterei megállapodásra jutottak arról, hogy extra illetékekkel kell számolniuk azoknak az uniós energiacégeknek, amelyek aránytalanul sok nyereségre tesznek szert az ukrajnai háború miatt megemelkedett energiaárakból.

Az Európai Unió tagországainak megállapodtak az energiaágazat többletbevételeinek megadóztatásáról
Foto: TASR

A felső határ mértékének célja, hogy megőrizze az üzemeltetők jövedelmezőségét, és elkerülje a megújuló energiákba történő beruházások akadályozását – mondta, majd hozzátette: a tagállamok megállapodtak abban is, hogy a többletbevételek megadóztatásából befolyó összeget átirányítják a végső felhasználók támogatására és védelmére.

A szakminiszterek megállapodtak a villamosenergia-kereslet csökkentéséről is vagyis legalább 5 százalékos kötelező csökkentés lép életbe bizonyos csúcsidőszakokban. A tagállamoknak meg kell majd határozniuk az órák azon 10 százalékát, amikor az energia ára várhatóan a legmagasabb, és e csúcsidők alatt csökkenteniük kell a keresletet. Megállapodtak abban is, hogy a tagállamok 2023. március 31-ig legalább 10 százalékkal csökkentik a teljes villamosenergia-keresletüket.

Megállapodás született továbbá egy ideiglenes szolidaritási hozzájárulásról is az olaj-, gáz-, szén- és finomítói ágazatokban végzett tevékenységekből származó olyan többletnyereség után, amelyre nem terjed ki az inframarginális bevételi korlát.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban