Na hlavný obsah

Csehország után Ausztria is ellenőrzést vezet be Szlovákiával közös határán

Határellenőrzés jöhet a magyar határon is.

Csehország után Ausztria is ellenőrzést vezet be Szlovákiával közös határán
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Ausztria szerda éjféltől ellenőrzést vezet be Szlovákiával közös határán – közölte a bécsi belügyminisztérium szóvivője. A lépés azt követően történt, hogy az intenzívebbé vált illegális migráció miatt Szlovákia másik nyugati szomszédja, Csehország jelezte, ellenőrzéseket vezetnek be a cseh-szlovák határátkelőkön.

Gerhard Karner osztrák belügyminiszter kijelentette, „kulcsfontosságú, hogy mi cselekedjünk előbb, ne az embercsempészek”. A miniszter szerint a rendőrök elsősorban a zárt szekrényű kisteherautókra és a nagyobb járművekre fognak összpontosítani, mivel ezek nagyobb valószínűséggel szállítanak illegális bevándorlókat. Az ország már a 2015-ös menekültválság idején bevezette a határellenőrzést a Szlovéniával és Magyarországgal közös határain, amit idén májusban ismét meghosszabbítottak november 11-ig.

Sajtótájékoztatót tartott Roman Mikulec belügyminiszter is, ahol elmondta, Szlovákia is határellenőrzést vezethet be a magyar határon. Mikulec hozzátette, ez csak a végső megoldás lehet, inkább a külső schengeni határokat erősítené meg, ezért felajánlotta, hogy szlovák rendőrök erősítsék magyar kollégáikat a szerb határon történő ellenőrzésben.

(mti, tasr, dennikN)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban