Na hlavný obsah

Milyenek az orosz atomfegyver bevetésének esélyei?

Gyakrabban jelenik meg az agresszor kommunikációjában a nukleáris fegyver használatának a lehetősége.

Milyenek az orosz atomfegyver bevetésének esélyei?
Kísérleti atomrobbantás Oroszország területén. Foto: TASR/AP

A putyini invázió kezdete óta egy ragozott téma, hogy kész bevetni az atomot Oroszország Ukrajna ellen. Hol intenzíven beszélnek erről a lehetőségről, hol pedig csak homályos utalásokat tesznek arra vonatkozóan az oroszok, hogy rendelkeznek olyan nukleáris fegyverrel, amit akár taktikai célokból is bevetnének. Putyin alig burkolt utalásait sokan még mindig blöffnek tartják, most viszont a világ néhány vezetője komolyan kezdett el reagálni a kijelentéseire.

Moszkva tagadja, hogy ezt tervezné, de a volt elnök Dmitrij Medvegyev a kijelentéseivel tovább borzolja a kedélyeket. Mindenesetre fel kell készülni arra a lehetőségre, hogy mi lenne ha megtörténne ha az oroszok beváltják az ígéretüket. A biztonságpolitikai szakértők szerint. az atommal való fenyegetés bizonyos értelemben a gyengeség jele.

Az orosz háborús gépezet gyengeségeit nagyon jól bemutatja a részleges mozgósítás miatti aktív lakossági ellenállás. A toborzó irodákat érintő atrocitásokkal, merényletekkel és az országszerte zajló demonstrációkkal úgy tűnik számolt a Kreml, azonban azt még nem tudni, hogy a 300 000 besorozott milyen harci morállal vetik bele magukat a háborúba.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban