Na hlavný obsah

Putyin részleges mozgósításával új fejezet kezdődött az ukrán-orosz háborúban

Orosz társadalom felháborodásra ad tanúbizonyságot az elképesztő mértékű besorozás miatti demonstrációk. Szakadár területeken pedig "népszavazást" imitálnak a megszállók.

Putyin részleges mozgósításával új fejezet kezdődött az ukrán-orosz háborúban
Orosz férfiak a sorozási bizottság előtt. Foto: TASR/AP

Nem megy tükörsimán a Putyin által kihirdetett részleges mozgósítás. Ilyen nagy volumenű adminisztrációs munkával még nem találta szembe magát az orosz hadsereg. Napokon belül állampolgárok százezreinek a mozgósítása mellett az is egy lehetetlen feladatnak ígérkezik, hogy megfelelő kiképzésben részesítsék az besorozott állampolgárokat.

A kaotikusságot tovább fokozza az, hogy az orosz társadalomban hatalmas feszültség uralkodik a bejelentés miatt. A lakosság számára a háború kezdete óta azt az ígéretet tette az orosz felsővezetés, hogy nem lesz szükség az általános mozgósításra. A bejelentés hatására tüntetéshullám indult meg országszerte. Az elégedetlenség olyan vidékekre is elért, amelyek eddig politikailag teljesen passzívnak számítottak. Csak szombaton legkevesebb 700 embert vettek őrizetbe a mozgósítás elleni oroszországi tüntetéseken. A társadalom lelkiállapotát legjobban az a eset szemlélteti, hogy egy 25 éves férfi lelőtte a helyi sorozási bizottság elnökét Irkutszk területén.

Mindeközben zajlik a referendum az oroszok által megszállt négy ukrán területen. Donyecki és Luhanszki Népköztársaság, valamint Herszon és Zaporizzsja megyék orosz ellenőrzés alá került területein élők Oroszországhoz való csatlakozásáról szavazhatnak. A kijevi értesülések szerint a szavazóbiztosokat fegyveresek kísérik, gyakorlatilag csak elbábozzák, hogy legitim népszavazással dönthetnek a területek sorsáról.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban