Na hlavný obsah

A szélsőjobboldali-populista erők nyerték az előrehozott választásokat Olaszországban

A második világháború óta először alakíthat poszt fasiszta gyökerű párt kormányt Rómában.

A szélsőjobboldali-populista erők nyerték az előrehozott választásokat Olaszországban
Giorgia Meloni, az Olasz Fivérek párt vezetője, a választások nagy nyertesei. Foto: TASR/AP

A második világháború óta először alakíthat poszt fasiszta gyökerű párt kormányt Olaszországban. Giorgia Meloni szélsőjobboldali pártja, az Olasz Testvérek a várakozásoknak megfelelően megnyerte a vasárnapi olaszországi előrehozott választásokat. Az exit poll adatok szerint a szenátusban és a képviselőházban is a jobbközép választási szövetség szerezhet többséget.

Az Olasz Testvérek a második világháború befejezése óta az első fasiszta gyökerekkel rendelkező párt amely kormányt alakíthat Olaszországban. A párt logója a fasiszta hagyományokat viszi tovább, az elnökük többször is nyilvánosan dicsérte Mussolinit és nem egyszer karlendítéssel üdvözlik egymást a szimpatizánsok.

Meloni próbálja magát egy konzervatív és elitellenes politikusnak beállítani, viszont elkezdtek konszolidálódni. Elkötelezettek az euro-atlanti együttműködés mellett, az ukránok pártján állnak a háborúban és próbálnak jobboldali-liberális gazdaságpolitikát folytatni. Gyakran ütnek meg kritikus hangokat az Európai Unióval szemben. A választási győzelmükkel módosulhatnak az uniós erőviszonyok.

Az előzetes eredmények alapján az Olasz Testvérek körülbelül 26 százalékot kaphat, Matteo Salvini pártja, a Liga 8,5 százalékot szerezhetett, míg Silvio Berlusconi pártja a Forza Italia nyolc százalékot, ami elegendő lesz egy jobbközép kormány felállításához. Amennyiben Giorgia Meloni kormányt alakít, ő lesz Olaszország első női miniszterelnöke.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban