Na hlavný obsah

Mivel szembesül az európai biztos egy roma lakótelepen?

Az Európai Bizottság egyenlőségért felelős biztosa roma lakótelepeken tesz látogatást Kelet-Szlovákiában.

Mivel szembesül az európai biztos egy roma lakótelepen?
Foto: TASR/Roman Hanc

Helena Dalli, az Európai Bizottság egyenlőségért felelős biztosa roma lakótelepeket látogat meg Kelet-Szlovákiában. A kirekesztett közösségek, a nyomortelepek lakói nem vagy csak nagyon nehezen találják a kiutat a helyzetükből. Ki vannak szorítva a helyi közösségekből, gyakran embertelen körülmények között élnek és a nem részesülnek egyenlő helyzetben a helyzetben

Az egyenlőségért felelős biztos látogatásával ezeken a lakótelepeken egyidejűleg terepmunka és adatgyűjtés zajlik, hogy felmérjék a közösség helyzetét és életkörülményeit. Dalli úgy véli, a nyomor kérdésére az oktatás jelenti a választ. De sokszor az oktatáshoz sem könnyű hozzáférni a hátrányos helyzetű gyerekeknek.

Azzal, hogy a roma gyerekek társadalom többi részétől elzárva járnak iskolába a telepen gyakorlatilag parkolópályára vannak téve. Hátrányosan érinti az iskoláztatásukat, hogy szinte alig részesültek uniós forrásokban az oktatási intézmények. Azonban a rendszerszintű problémákat nem csak támogatásokkal hanem a strukturális reformokkal lehetne orvosolni.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban