Na hlavný obsah

Ellentétes az uniós joggal a magyar hatóságok által alkalmazott állásfoglalások

Arról is döntött az unió bírósága, hogy a nemzetbiztonsági szakhatóságok nem vehetik át a menekültügyi hatóságok szerepét.

Ellentétes az uniós joggal a magyar hatóságok által alkalmazott állásfoglalások
Foto: MTI/Máthé Zoltán

Az uniós joggal ellentétes az a magyar szabályozás, amely eddig megkövetelte, hogy az indoklás nélküli szakhatósági állásfoglalásokat a hazai menekültügyi hatóság perdöntőnek tekintse, és attól ne térjen el – mondta ki ítéletében az Európai Unió Bírósága. A luxembourgi székhelyű bíróság világossá tette, hogy a menekülő embert is megilleti a tisztességes eljáráshoz és a védekezéshez való jog, ehhez pedig meg kell tudnia azt is, hogy a hatóság miért nem ad neki menedékjogi védelmet.

Az Európai Unió Bírósága azt is egyértelművé tette, hogy a nemzetbiztonsági szakhatóságok nem vehetik át a menekültügyi hatóság szerepét. Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságnak a határozatában ezentúl fel kell tüntetnie azokat az okokat, amely miatt a védelmet visszavonta, megszüntette, nem újította meg vagy a védelemből kizárta az egykori menekültet. A menekültügyi hatóság mostantól magyar törvénnyel sem kötelezhető arra, hogy elfogadja a szakhatóságok indoklás nélküli állásfoglalását.

(euronews)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban