Na hlavný obsah

Putyin részleges mozgósítást rendelt el

Részleges mozgósítást rendelt el szerdán reggel Oroszországban Vlagyimir Putyin.

  • Putyin mozgósítása körülbelül 300 ezer katonát érint
  • A mozgósítás már szerdán megkezdődik
  • Putyin szerint „a Nyugat agresszív oroszellenes politikájában minden határt átlépett”
  • Szakértők szerint a referendumok kapcsán Herszont nem említette Putyin
  • Kiszámítható és népszerűtlen lépésnek nevezteék a mozgósítás az ukrán vezetők
  • Dermesztőnek nevezte Putyin beszédét a brit külügyminiszter
  • Emmanuel Macron francia elnök tragikusak, cinikusak nevezte a referendumokat
  • Vlagyimir Putyin fokozza a helyzetet Ukrajnában – írta a kormányhivatal az orosz elnök bejelentésére

Az orosz elnök beszédét kedd estére várták élő sugárzásban, mait előre be is jelentettek, de ehelyett végül ma egy előre rögzített videón jelent meg a vezető.

Putyin szerint „a Nyugat agresszív oroszellenes politikájában minden határt átlépett”, a nyugati országok akaratukat brutális módon kényszerítik rá másokra, a Nyugat célja pedig továbbra is Oroszország gyengítése és a pusztítás.

Beszéde elején Putyin bejelentette, hogy az oroszok által megszállt herszoni, illetve zaporizzsjai területek, valamint a donyecki és a luhanszki kvázi köztársaságok felszabadultak a náci rezsim alól.

Kedden négy ukrajnai régió: Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja megszállt területein az oroszokkal kollaboráló beiktatott vezetők „népszavazási” terveket terjesztettek elő az Oroszországhoz való csatlakozásról. Ezekre a referendumokra szeptember 23. és 27. között kerülne sor.

Az orosz vezető azt is elmondta, hogy Oroszország mindent megtesz annak érdekében, hogy biztosítsa a népszavazások feltételeit a megszállt ukrán területeken is. „Oroszország támogatni fogja a lakosok döntését a Donbászban és a felszabadított területeken a népszavazásokkal kapcsolatban” – mondta Putyin beszédében. Putyin jellemző módon felszabadításként aposztrofálja az ukrán területek megszállását. Ugyanakkor szakértők kiemelték, hogy a referendumok kapcsán Herszont nem említette Putyin.

Donyeck, Luhanszk népszavazását arról, hogy formálisan is csatlakozzanak Oroszországhoz Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese is támogatja.

Az elnök azt is elmondta, hogy a mozgósítás már szerdán megkezdődik és a behívott orosz állampolgárok minden olyan kedvezményben részesülnek, ami a szerződéses katonáknak is jár. A tartalékosokat behívják, az erről szóló rendeletet már aláírta, egyedi források szerint az orosz katonák szerződését a részleges mozgósítás részeként határozatlan időre meghosszabbítják.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter is megszólalt, Putyin beszédét követően. A miniszter arról beszélt, hogy ez a mozgósítás a tartalékosokra vonatkozik, olyanokra, akik korábbi katonai tapasztalattal rendelkeznek, nem érint minden hadkötelest, például nem érinti a diákokat. A védelmi miniszter szerint a harcok során az orosz haderő 5937 embert vesztett, ami jóval alulmúlja a nyugati katonai szakértők által becsült adatokat. Mint köztudott Szergej Sojgu pozíciója a szeptemberi ukrán ellenoffenzíva óta elég ingatag, jelenleg több forrás is úgy írja le a helyzetét, hogy az orosz média egyes résztvevői egyenesen őt tették meg felelősnek a vereségért.

Emmanuel Macron francia elnök a referendum kapcsán kijelentette, hogy ha nem vérre menne, még vicces is lenne Puyin kijelentése, de az orosz elnök kijelentései tragikusak, cinikusak, nemzetközi közösség pedig nem fogja elfogadni a referendumok majdani eredményeit.

Robert Habeck, Németország alkancellárja Putyin bejelentését úgy értékelte, mint egy „rossz döntés egy törvénytelen háborúban“.

Petr Fiala cseh miniszterelnök szerint a mozgósítás Putyin elszkalációs kísérlete, mely jól bizonyítja azt, hogy ebben a konfliktusban Oroszország az egyetlen agresszor.

(mti, telex, hvg, guardian)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban