Na hlavný obsah

Végső nyugalomra helyezték II. Erzsébetet

Hétfőn lezárult a tíznapos nemzeti gyász. Százezrek vettek végső búcsút a királynőjüktől.

Végső nyugalomra helyezték II. Erzsébetet
Foto: TASR

A gyászszertartást a londoni Westminster-apátságban tartották, majd a koporsót előbb a Wellington-diadalívhez, onnan pedig halottaskocsival a windsori kastélyba szállították. A kastélytól újabb gyászmenet indult – immár III. Károly királlyal és a királyi család több tagjával együtt – egészen a Szent György-kápolnához, ahol David Conner windsori dékán búcsúzott a királynőtől.

II. Erzsébetet végül az édesapjáról, VI. Györgyről elnevezett emlékkápolnába temették el, a tavaly áprilisban, 99 éves korában elhunyt házastársa, Fülöp edinburghi herceg koporsójával együtt.

A néhai brit uralkodót az őt megillető pompával kísérték utolsó útjára, kevés kivétellel a világ valamennyi jelentősebb vezetője személyesen rótta le kegyeletét a királynő koporsója előtt a Westminster apátságban tartott gyászszertatáson. A westminsteri prépost és Canterbury érseke mellett Liz Truss, a nemrég hivatalba lépett brit miniszterelnök is felolvasott a Bibliából.

Szlovákiát Zuzana Čaputová államfő képviselte a brit királynő búcsúztatási szertartásán. Közösségi oldalán Čaputová úgy fogalmazott, tisztelettel adózom II. Erzsébet királynő élete és öröksége előtt, ami állandó inspirációt jelent minden vezető számára.

Novák Katalin magyar köztársasági elnök is elkísérte utolsó útjára a brit uralkodót. Az államfő Facebook oldalán kifejtette, hogy egy olyan vezetőt gyászol most a világ, aki egész életét nemzetének szolgálatába állította. „Igyekszünk méltók maradni örökségéhez. Isten nyugosztalja!” – zárta posztját Novák Katalin.

(tasr, mti)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban