Na hlavný obsah

Már Luhanszk megyére is kiterjedhet az ukrán ellenoffenzíva

Keleten már több ponton is átkeltek, az Oskil folyón és Szvatovo felé közelítenek az ukrán hadsereg előretolt alakulatai, kissé délebbre pedig már Liszicsanszk külterületeiben folynak a harcok.

Már Luhanszk megyére is kiterjedhet az ukrán ellenoffenzíva

Nagyot fordult a harci helyzet a Harkivtól keletre indult ukrán „meglepetés” offenzív megindulása óta. Nyáron már folyamatos veszteség növekedésről beszéltek a brit szakértők. Nem tudni, hogy ez az idő során egy tervezett kommunikációs „trükk” volt-e, vagy egyszerűen az ukrán hadsereg addig tartotta vissza a harcba vethető tartalékokat amíg csak lehetett.

Az orosz hadsereg háza tájáról sokkal „lehangolóbb” információkat gyűjtöttek össze az elemzők. Egyrészt Puytin tovább halogatja az általános mozgósítást ezért „önkéntes” egységek fokozatos felállításával próbálják pótolni a veszteségeket. Ezen egységek személyi állományát leginkább Urálon túli területek tartalékosaiból próbálják feltölteni, több kevesebb sikerrel.

Másrészt az orosz hadsereg vezetési rendszere kezd a támadók körmére égni. Az, hogy a harkivi front nem omlott össze teljes egészében ugyanis sokkal inkább köszönhető azoknak a veterán alakulatoknak akikben megtudtak kapaszkodni a visszavonulók, mint parancsnokoknak akik sajátos „felülről mindent kontrollálni” stílusú hadvezetése egyrészt nem engedte, hogy a zászlóalj, ezred, dandár parancsnokok mellett kitermelődjön azon alacsonyabb rangú tisztek gyűrűje, akik képesek átvenni egyes feladatokat. Másrészt ha lettek/vannak is ilyen tisztek, azokra a parancsnokok nem is hajlandóak feladatokat delegálni. Így az egész „fejnehéz” rendszer iszonyat lassan képes reagálni olyan szituációkra, mint amivel az elmúlt hetek során voltak kénytelenek szembenézni.

Hogy az orosz hadseregen belül „valami nagyon nagy baj van” arról már az orosz milbloggerek kritika áradata is sokat mesél nekünk. Már nem csak a katonai vezetést, de magát Putyint is egyre komolyabb kritikák érik. Ugyanakkor az eddig viszonylag jól ellenőrizhető és jól informált „elemzők” közül többen, mintha kiestek volna a kegyből.

Mindeközben egyre inkább kezd elfajulni a „partizánháború” Melitopol körül. Ahogy arról korábban már írtunk, az ukrán ellenállók, a megszállással elégedetlen civilek és az ukrán hadsereg beszivárgó alakulatai nagyon aktívak a város körül és tevékenységükkel leginkább a Herszon irányába mozgó utánpótlást lassítják és a logisztikai, kommunikációs eszközöket rombolják.

A szituáción a kollaboráns ukrán rendfenntartók és a helyi orosz vezetés intenzív partizánvadászattal próbál javítani. Egy a partizánok levadászásában, kihallgatásokban igen tevékeny kollaboráns rendőrt, egy bizonyos Denys Stefanokot hétfőn egy improvizált robbanóeszközzel öltek meg. Két másik kollaboráns „kiiktatásáról” még a múlt hét során adtak hírt. Az ukrán offenzíva megindulását követően, különösen az Harkivi régióban, egyre több kollaboráns menekül Oroszországba, félve megtorlástól.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban