Na hlavný obsah

Pénz és jogok egyazon mérlegben

Magyarország nem demokrácia, sokkal inkább választási autokrácia – olvasható abban a jelentésben, amit tegnap szavazott meg az Európai Parlament.

Pénz és jogok egyazon mérlegben
Foto: europa.eu

A jelentést a magyar jogállamiságot vizsgáló EP-különbizottság vezetője, Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti képviselő nyújtotta be. A 30 oldalas dokumentum a 2018-ban elfogadott Sargentini-jelentés frissített változata, aminek a nyomán elindult a hetes cikkelyes eljárás.

A magyar jogállamiság helyzetéről és a jelentésről heves, néhol személyeskedésbe forduló vita zajlott szerdán. A felszólaló néppárti, szociáldemokrata, liberális, zöld és radikális baloldali képviselők szerint súlyos, rendszerszintű problémák vannak Magyarországon.

A most elfogadott jelentés lényeges újdonsága, hogy részletesen foglalkozik az uniós források kérdésével is, így különös módon kivan hegyezve a különböző visszaélésekre teret adó források felülvizsgálatára is.

Sokan jegyezték már meg azt is, hogy amíg az Európai Parlament első sorban az uniós jogok, alapelvek mellőzését sérelmezi, addig a magyar államot képviselők a pénzforrások elapadása miatt hangosak.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban